Varkauden lainattavat materiaalit Varkauden lainattavat materiaalit

Varkauden museon opetusmateriaali

Keski-Savon kulttuuriympäristöihin voi nyt uppoutua netissä. Varkauden museoiden tuottamalla sivustolla voi tutustua alueen rakennusperintöä, arkkitehtuuria ja kulttuurimaisemia esitteleviin verkkonäyttelyihin, peleihin, tehtävä- ja työpajapaketteihin sekä monenlaiseen muuhun kulttuuriympäristöteemaan liittyvään materiaaliin. Saranat.fi -sivuston Galleria -osiossa jokainen voi itse tuottaa tietoa kotiseutunsa ympäristöstä, sillä galleriaan on mahdollista lähettää kuvia, piirustuksia ja tarinoita esimerkiksi omasta lempimaisemastaan tai -rakennuksesta

saranat.fi

 

Lainattava materiaali:

Varkauden museo lainaa kouluille ja muille tahoille valmiita opetuspaketteja, sekä kiertäviä näyttelyitä. Materiaalin lainasta ei peritä maksuja, vastaanottaja korvaa kuitenkin mahdolliset toimituskulut.

Esimerkiksi: Kuvitellaan kaupunki - Ympäristökasvatusdiasarja

Diasarja kertoo Varkauden rakennetusta ympäristöstä ja kulttuurimaisemasta. Kuvat esittelevät Varkauden olemassa olevia, mutta myös jo kadonneita kohteita. Materiaalin runsauden vuoksi aihe on rajattu pääasiassa kaupungin keskustaan, Päiviönsaareen.

Kulttuurimaisemaksi nimitetään sellaista ympäristöä, jossa ihmisen työn jälki ja vaikutukset näkyvät. Rakennettu ympäristö puolestaan sisältää kaikki ihmisen rakennustoiminnan tuotteet: rakennukset, tiet, sillat, rautatiet, kanavat, laiturit, torit, puistot jne.

Diasarja on jaettu kolmeen osaan. Osat muodostavat teemallisen kokonaisuuden, mutta niitä voidaan käyttää myös erikseen. Diasarjat ovat karusellikoteloissa. Niihin liittyy selitystekstit ja tehtäväkirjanen, jonka avulla voi toteuttaa esim. tutustumisretkiä Varkauteen sekä havainnoida rakennetun ympäristön piirteitä.

Ennen kuin oli kaupunkia

Sarjan 45 diaa kertoo Varkauden kaupungin kehittymistä eräsijasta kaupungiksi. Se soveltuu ala-asteen vanhemmille ja yläasteikäisille oppilaille.

Kaupunki piirretään paperille

Osiossa käydään läpi 45 dian avulla Varkauden kaavoituksen ja kaupunkisuunnittelun vaiheita sekä niihin vaikuttavia tekijöitä. Sarja on tarkoitettu yläasteen ja lukion oppilaille.

Kaupunki

Tässä osassa tutustutaan Varkauteen ja sen rakenteeseen pienen Anna-tytön silmin ja päivärutiinien kautta. Se soveltuu sekä ala-asteen pienimmille että päiväkoti-ikäisille lapsille. Kaupunki-osiossa on 56 diaa.

 

Halutessasi lainata ota yhteyttä
Hanna-Kaisa Melaranta
, puh. 040-734 6240