Pielavesi Pielavesi

«Takaisin

Kirkkosaari

Pielaveden ensimmäiset kirkot ovat sijainneet Pielaveden kirkkosaaressa, joka sijaitsi keskeisellä paikalla, vesireitin varrella. Kirkkosaaren ensimmäinen kirkko rakennettiin 1600–1700-luvun vaihteessa ja paikalla ehti olla kolme kirkkoa. Vuonna 1870 kirkko päätettiin siirtää Pielaveden kirkonkylään.

Tällä hetkellä kirkkosaaressa on kaksi muistomerkkiä, vanha hautausmaa sekä Pielaveden vanhimpiin rakennuksiin kuuluva kellotapuli. Toinen muistomerkeistä on omistettu vuosien 1866–68 nälkävuosien uhreille ja toinen Pielaveden vanhoille kirkoille. Kellotapulin arvioitu valmistumisaika on 1740- ja 1750-lukujen vaihde. Tapulin rakennusmestarina on toiminut todennäköisesti kokkolalainen kirkonrakentaja Anders Brovall. Tyypiltään tapuli on solakka pohjalainen renessanssitapuli.

Tapulin hirrestä salvotussa pohjakerroksessa on pohjoiseteläsuuntainen läpikäytävä, jonka toisella puolella sijaitsevasta paarihuoneesta johtaa tikkaat piiru- ja lautarakenteiseen kellokerrokseen. Tämän päällä on kahdeksankulmainen lanterniini, jonka huipulta kohoaa puinen viiritanko. Viirin tekstinä on luettavissa "anno 1748". Tapuli todettiin 1850-luvulla korjauskelvottomaksi, mutta vuonna 1884 se päätettiin kuitenkin säilyttää muistomerkkinä.

(lähteet: Pohjois-Savon kulttuuriperintöselvitys osa 2.; Ylä-Savon kirkot)

Vanhapappila niminen laaja kivikautinen asuinpaikka-alue sijaitsee Kirkkosaaren valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön alueella, Kirkkoniemen itäreunalla olevalla pelto- ja niittyalueella. Noin 1 km:n pituinen löytöalue ulottuu Kuuselan tilan pellolta Parolan Tuhannenniemeen. Parolan talo on aikoinaan ollut pappila, mistä johtuu nimi Vanhapappila tai Saarenpappila.

Yhteystiedot: Kirkkosaarentie, Kirkkosaari, Pielavesi

http://www.pielavesi.fi/Suomeksi/Palvelut/Matkailu/Nahtavyydet-ja-kayntikohteet/Kirkkosaari

http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=1094

 

Savon helmet -sarjan juttu Savon Sanomissa 28.9.2015