pohjois-savon muisti / Museot / Rautalampi / Rautalampilaista perinnettä / Sankarivainajat / Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneet rautalampilaiset / Rautalampilaiset sankarivainajat


1939-45 rautalampilaisten kaatuneiden suhteellinen aikajana

1939-45 rautalampilaisten kaatuneiden suhteellinen ikäjakauma

Rautalampilaisten sankarivainajien sotilasarvoista

Rautalampilaiset sankarivainajat

Eniten rautalampilaisia kaatui talvisodan aikana Impilahden Ruhtinaanmäen sekä Koivuselän taisteluissa. Jatkosodan aikana rautalampilaisten kannalta kohtalokkaita taisteluja käytiin muun muassa Ontrosenvaarassa ja Tuuloksessa. Rautalampilaisia oli mukana myös Lapin sodassa.

Rautalampilaiset kaatuneet olivat ammateiltaan etupäässä maanviljelijöitä ja erilaisia työmiehiä, kuten metallityömiehiä, sekatyömiehiä, metsätyömiehiä ja hevosmiehiä. Menehtyneiden joukossa oli myös tilallisia, muurareita, työnjohtajia, kauppiaita, puuseppiä, koneenkäyttäjiä, kirvesmiehiä, käsityöläisiä, autoilijoita ja opiskelijoita. Rautalampilaisista kaatui ensimmäiseksi 10.12.1939 Teuvo Johannes Hänninen.

Rautalammin sankarihautausmaalle on haudattu 162 viime sodissa menehtynyttä. Menehtyneitä on haudattu myös sukuhautoihin ja muiden paikkakuntien sankarihautoihin. Rautalammin sankarihautausmaa sijaitsee Rautalammin kirkon edessä kirkkopuistossa.

Tälle sivustolle päivitetään tietoja rautalampilaisista sankarivainajista. Jos huomaat virheitä tiedoissa, ota ystävällisesti yhteyttä Rautalammin museoon (044-7530140, asiakaspalvelu@rautalamminmuseo.fi). Sankarivainajien tiedot on kerätty muun muassa Suomen sota-arkistosta.

Sivu päivitetty 13.12.2012