Eemilän kotimuseo Eemilän kotimuseo

Hiihdon, yhdistetyn ja mäenlaskun historiaa Kuopiossa

Hiihdolla ja mäenlaskulla on Pohjois-Savossa ikivanhat perinteet. Savolaisilla on ollut omintakeinen suksimallinsakin, vaikka myöhemmin hiihtourheilun kehittyessä se sai väistyä etenkin kajaanilaisen ja Haapaveden mallin tieltä, samoin kuin vanhanaikainen yhdellä sauvalla hiihtokin.

Kuopion rännikadut

Kuopion rännikatuverkko on ainutlaatuinen, sillä missään muussa Suomen kaupungissa ei ole samanlaista kahden erilevyisen kadun asemakaavaa. Maanmittari Pehr Kjellman laati vuonna 1775 Kuopiolle uuden asemakaavan. Olennainen piirre tässä ruutukaavassa on se, että pääkatuja puolta kapeammat (noin 7,2 metriä leveät) rännikadut jakavat suurkorttelit neljään pienempään kortteliin.

Kuopion tuomiokirkko

Tutustu Kuopion tuomiokirkon esineistöön, kirkkoon liittyviin kansantarinoihin sekä kirkon tornin seinäkirjoituksiin.

Minna Canth

Kirjailija ja kauppias Minna Canth asui ja piti kauppaliikettään Tuomiokirkon vieressä nykyisen Minna Canthin kadun ja Kuninkaankadun kulmauksessa.

Muinaisjäännöksiä

Vieraile muinaisjäännöksellä, katsele muinaista maisemaa.

Puijo

Puijo on osa suomalaista kansallismaisemaa. Sen historiassa on useita kerroksia kaskeamisesta nälöalapaikaksi, talviurheilun keskukseksi ja luonnonsuojelualueeksi. Kuopiolaisille se on tärkeä lähivirkistysalue.

Urheilua Väinölänniemellä yli vuosisadan ajan (1865–2005)

Huomattavin kaikista Pohjois-Savon juhlakentistä on epäilemättä Väinölänniemen luonnonkaunis urheilukenttä. Kansanjuhlien tyyssijana sillä jo alun perin oli keskeinen asema ja kauniimpaa kenttää on tuskin millään muulla kaupungillamme.

Valokuvaaja Victor Barsokevitsch

Barsokevitsch tuli tunnetuksi teknisesti taitavista, persoonallisista, jopa humoristisista, henkilökuvistaan. Hän kuvasi myös maisemia ja miljöitä, mm. aikakauden merkittäviä matkailukohteita Pohjois-Savossa. Otosvalikoimaan kuuluu huomattava määrä kuvia Kuopion puusepänteollisuudesta, rakennuksista ja liikehuoneistoista sekä teatterikuvia.