Kulttuurimaisema Kulttuurimaisema

Haminalahti

Haminalahden kartano on tuttu von Wright-veljesten kotina ja taiteen innoittajana. Kartano viljelymaisemineen on myös valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö.

Korkeakoski

"Vesi kuohuu kymmeniä metrejä korkeana könkäänä pitkin louhista uomaa, täyttäen pauhinalla syvän kuusikkolaakson..." kirjoitti maisemien ikuistaja I. K. Inha Maaningan Korkeakoskea 1900-luvun alussa.

Pisa

Pisanmäeltä avautuva maisema on ollut kuuluisa jo 1800-luvulta lähtien. Vaaran huipulla sijaitsee Täyssinän rauhassa 1595 sovitun rajalinjan rajakivi.

Pohjoissavolainen maisema

Järviä, mäkiä ja tummia kuusikoita. Pohjoissavolainen maisema on vaihtelevaa.

Puijo

Puijo on osa suomalaista kansallismaisemaa. Sen historiassa on useita kerroksia kaskeamisesta nälöalapaikaksi, talviurheilun keskukseksi ja luonnonsuojelualueeksi. Kuopiolaisille se on tärkeä...

Telkkämäki

Perinteinen savolainen kaskikulttuurimaisema ja 1900-luvun alun Telkkämäen torppa ja pihapiirissä olevat rakennukset. Alueella poltetaan perinteinen kaski vuosittain.

Väisälänmäki

Lapinlahden Väisälänmäki on tyypillinen pohjoissavolainen mäkikylä ja kansallismaisemasta sekä osa suomalaista taidehistoriaa.